Tijdens de coronacrisis werd zelf broodbakken een regelrechte hit. Inmiddels is niet meer corona maar de alsmaar stijgende gasprijs en grondstofprijzen een reden om de broodbakmachine weer uit de kast te halen en zelf eigenhandig te kneden, kloppen, mengen en bakken. Brood van de bakker om de hoek dreigt voor velen deze winter immers onbetaalbaar te worden.
De prijs van brood is de afgelopen maanden enorm gestegen en blijft nog steeds stijgen. De energierekening gaat door het dak voor bijvoorbeeld bakkers. Volgens marktonderzoekbureau GfK is de gemiddelde kiloprijs van brood is in de supermarkt in de maand augustus met 10,8 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De broodprijs bij ambachtelijke bakkers en op de markt is gemiddeld 9,1 procent gestegen.
Bakkers sluiten hun deuren omdat het niet meer vol te houden is en voor degenen die open blijven zit er weinig anders op dan prijzen van broden, croissants en gebak te blijven verhogen. Niet alleen het feit dat er meer betaald moet voor een brood, zet dus aan tot ambachtelijke huisvlijt. Het kan ook zo maar zijn dat de bakker om de hoek waar je altijd jouw volkoren of tijgerwit haalt, het bijltje er bij neer gooit.
Een groot deel van de bakkers staat door de gestegen energieprijzen nu op omvallen. De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) schat dat circa de helft van de 1600 ambachtelijke bakkers het ‘zeer zwaar’ heeft.
Er komt in november waarschijnlijk wel een steunpakket voor ondernemers, ook voor bakkers, beloofde minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. Ze geeft aan gericht te willen helpen, maar hierbij de hulp nodig te hebben van energiebedrijven om inzage te krijgen in het verbruik. En dat verschilt per onderneming. Die hulp laat waarschijnlijk dus op zich wachten omdat uitvoering complex lijkt.
Noodoplossing
Helemaal zeker is de overheidssteun op korte termijn niet. De Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) pleit nu voor een noodoplossing om de energielasten van de ambachtelijke bakker direct te verlagen. Bevries acuut de facturen. Stel een acceptabel tarief vast voor bedrijven en indien nodig een compensatieregeling voor energiebedrijven. In de tussentijd kan een oplossing worden gevonden die werkbaar en uitvoerbaar is en hulp biedt aan bedrijven die daarvoor in aanmerking moeten komen, zoals bakkers! Voorlopig heb je al een drietal keuzes die uit nood geboren zijn: geen brood meer op je dagelijkse menu, te veel betalen voor je boterham of zelf kneden en bakken.
Het bericht Wordt brood onbetaalbaar? Zelf brood gaan bakken is een mogelijke oplossing verscheen eerst op Noordoostpolder.
BRON: Noordoostpolder.nieuws.nl Read More